WELKE INFO MOET EN MAG ER OP EEN VERPAKKING

Omdat sommige etiketten moeilijk leesbaar zijn voor de consument, is een minimale lettergrootte voor de verplichte vermeldingen bepaald. De zogenaamde x-hoogte moet minimaal 1,2 mm zijn. Voor verpakkingen waarvan de grootste zijde minder dan 80 cm² bedraagt, is dit 0,9 mm.

Op kleine verpakkingen, waarvan de grootste zijde minder dan 10cm² groot is, moeten enkel de verkoopsnaam, de ‘allergenen’, de nettohoeveelheid en de houdbaarheidsdatum worden vermeld.

BENAMING

De benaming van het levensmiddel dient aan te geven om welk product het precies gaat, zodat er geen verwarring mogelijk is. Dus niet de commerciële naam of merknaam van het product. Het kan gaan om de wettelijke benaming (bv. ‘frisdrank met plantenextracten’), een gebruikelijke benaming (bv. ‘energiedrank’) of een omschrijving van het product (bv. melk verrijkt met calcium’).  het gaat niet om de commerciële naam of merknaam van het product.

MOGELIJKE VERWARRING

Bij mogelijke verwarring, dient de benaming ook aan te geven onder welke vorm het product op de markt komt of welke behandeling is toegepast op een product bv. poeder, ingevroren, gevriesdroogd, concentraat, gerookt, …

IONISERENDE STRALING

Op de verpakking van voedingsmiddelen die met ioniserende straling zijn behandeld, moet een van de volgende vermeldingen worden aangebracht: ‘doorstraald’ of ‘behandeld met ioniserende straling’.

VERVANGING VAN EEN INGREDIËNT

Als een ingrediënt waarvan de consument verwacht dat het van nature aanwezig is of normalerwijze wordt gebruikt in een voedingsmiddel door een ander wordt vervangen, dan moet dit op het etiket worden vermeld. Deze vermelding moet dicht bij de benaming staan.

TOEGEVOEGDE INGREDIËNTEN

Wanneer vlees- & visserijproducten toegevoegde eiwitten van een andere dierlijke oorsprong bevatten, moet hun aanwezigheid en oorsprong in de benaming van het levensmiddel worden vermeld.

WATER TOEVOEGING

Als er meer dan 5% water is toegevoegd aan vleesproducten en -bereidingen die eruit zien als een lap, braadstuk, plak, portie of karkas, dan moet de aanwezigheid ervan worden vermeld in de benaming van het levensmiddel. Hetzelfde geldt voor (bereide) visserijproducten die eruit zien als een lap, braadstuk, plak, portie, filet of als een volledig visserijproduct.

SAMENSTELLING

Vleesproducten, vleesbereidingen en visserijproducten die uit één stuk vlees of vis gemaakt lijken te zijn maar eigenlijk uit verschillende stukken bestaan (die gecombineerd zijn door middel van andere ingrediënten, met inbegrip van levensmiddelenadditieven en voedingsenzymen of op andere manieren), moeten de vermelding ‘samengesteld uit stukjes vlees’ of ‘samengesteld uit stukjes vis’

INGREDIËNTENLIJST

Ingrediëntenlijst: een opsomming van alle ingrediënten die in een voedingsmiddel voorkomen (ongeacht hun gehalte). Ze moeten in dalende volgorde van gewicht en met hun specifieke benaming worden vermeld. Van samengestelde ingrediënten moeten ook de verschillende bestanddelen in de ingrediëntenlijst worden vermeld, tenzij deze samengestelde ingrediënten minder dan 2% van het eindproduct uitmaken en hun samenstelling bovendien in de Europese regelgeving is vastgelegd (bv. cacao- en chocoladeproducten, vruchtensappen, …); het gaat om samengestelde ingrediënten waarvan de ingrediëntenlijst niet verplicht is (zie hieronder);het gaat om mengsels van kruiden of aromatische planten die minder dan 2% van het eindproduct uitmaken.

  • Bepaalde voedingsmiddelen moeten geen ingrediëntenlijst dragen:
    • Ongeschilde verse groenten & fruit, inclusief aardappelen
    • koolzuurhoudend water
    • gistingsazijn, zonder toegevoegde ingrediënten, gemaakt van één basisproduct
    • kaas, boter, gezuurde melk en gezuurde room zonder toegevoegde ingrediënten zijn toegevoegd dan degene die noodzakelijk zijn voor het maken ervan
    • voedingsmiddelen die uit één ingrediënt met een benaming identiek aan het ingredient
    • dranken met meer dan 1,2% alcoholgehalte.
  • Ingrediënten die niet in de ingrediëntenlijst moeten worden vermeld
    • additieven en enzymen die in een ingrediënt van het voedingsmiddel aanwezig waren maar geen technologische functie in het eindproduct meer hebben
    • technische hulpstoffen of bestanddelen die als technische hulpstof worden gebruikt
    • stoffen die in strikt noodzakelijke doses, als drager voor additieven, aroma’s, enzymen en voedingsstoffen worden gebruikt
    • bestanddelen van een ingrediënt die er tijdens de bereiding tijdelijk aan worden onttrokken en er vervolgens weer in worden verwerkt in een hoeveelheid die het aanvankelijke gehalte niet overschrijdt
    • water dat tijdens de bereiding alleen wordt gebruikt om een ingrediënt in geconcentreerde of gedehydrateerde vorm weer in zijn oorspronkelijke staat te brengen, of dat dient als opgietvloeistof
  • verplicht te vermelden in de ingrediëntenlijst:
    • plantaardige oliën en vetten, alsook hun oorsprong (zonnebloem, koolzaad, palm, …)
    • Elk ingrediënt dat als technisch vervaardigd nanomateriaal in een product is verwerkt, moet in de lijst voorkomen met daaropvolgend de vermelding ‘nano’ tussen haakjes.
    • Van zodra er water is toegevoegd aan vlees, vleesbereidingen of onverwerkte visserijproducten, moet dit in de ingrediëntenlijst worden aangeduid, zelfs als het gehalte minder dan 5% van het eindproduct bedraagt

ALLERGENEN

Veertien verschillende stoffen zijn opgenomen in de lijst van belangrijkste allergenen, die intoleranties of –allergieën kunnen veroorzaken en ze moeten altijd worden vermeld als ze bij de productie of de bereiding van een levensmiddel worden gebruikt en nog in het eindproduct aanwezig zijn, zelfs in een gewijzigde vorm. Deze allergenen dienen geaccentueerd vermeld te worden:

Veertien verschillende stoffen zijn opgenomen in de lijst van belangrijkste allergenen, die intoleranties of –allergieën kunnen veroorzaken en ze moeten altijd worden vermeld als ze bij de productie of de bereiding van een levensmiddel worden gebruikt en nog in het eindproduct aanwezig zijn, zelfs in een gewijzigde vorm. Deze allergenen dienen geaccentueerd vermeld te worden:

  • Glutenbevattende granen, namelijk tarwe (zoals spelt en khorasantarwe), rogge, gerst, haver of de hybride soorten daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen, met uitzondering van:
    • glucosestroop op basis van tarwe, met inbegrip van dextrose
    • maltodextrinen op basis van tarwe
    • glucosestroop op basis van gerst
    • granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten, waaronder ethylalcohol uit landbouwproducten.
  • Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren
  • Eieren en producten op basis van eieren
  • Vis en producten op basis van vis, met uitzondering van:
    • visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of carotenoïdenpreparaten
    • visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier en wijn.
  • Aardnoten en producten op basis van aardnoten.
  • Soja en producten op basis van soja, met uitzondering van:
    • volledig geraffineerd(e) sojaolie en –vet
    • natuurlijke gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk D-alfa-tocoferolacetaat en natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat van soja
    • fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja
    • plantenstanolesters geproduceerd uit sterolen van plantaardige oliën van soja
  • Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose), met uitzondering van:
    • wei die wordt gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten, waaronder ethylalcohol uit landbouwproducten
  • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten, en producten op basis van noten, met uitzondering van noten die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten, waaronder ethylalcohol uit landbouwproducten.
  • (producten op basis van) selderij
  • (producten op basis van) mosterd.
  • (producten op basis van) sesamzaad.
  • Zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l.
  • Lupine en producten op basis van lupine.
  • (producten op basis van) weekdieren.

KWANTITATIEVE VERMELDING

Als een ingrediënt in de benaming van een voedingsmiddel voorkomt (bv. pizza met ham of yoghurt met aardbei) of op een andere manier wordt benadrukt of afgebeeld, dan moet ook de hoeveelheid ervan worden aangegeven (uitgedrukt in een percentage). Dit kan in de benaming van het product of in de ingrediëntenlijst.

NETTO HOEVEELHEID

Het gewicht zonder de verpakking. vloeistoffen in liter, centiliter of milliliter, andere producten in kilogram of gram. Als een voedingsmiddel in een opgietvloeistof is verpakt (bv. groenten in blik), moet ook het ‘netto uitgelekt gewicht’ worden vermeld. Als een voedingsmiddel per stuk wordt verkocht, en de stukken makkelijk kunnen worden geteld of hun aantal op de verpakking is vermeld, moet er geen nettohoeveelheid worden aangegeven.

HOUDBAARHEIDSDATUM

Als een verpakking van een voedingsmiddel individueel verpakte porties bevat, dan moet de uiterste consumptiedatum op elk van deze afzonderlijke porties worden vermeld. Dit geldt niet voor de minimale houdbaarheidsdatum.

Als er geen ingrediëntenlijst moet worden vermeld omdat de verpakking te klein is, dan moet de consument deze informatie op aanvraag kunnen krijgen.

moeten geen houdbaarheidsdatum vermelden:

  • verse groenten en vers fruit (uitgezonderd gekiemde zaden en soortgelijke producten zoals scheuten van peulvruchten), die niet geschild of gesneden zijn of soortgelijke bewerkingen hebben ondergaan
  • wijnen en dranken met een alcoholgehalte van meer dan 10%
  • broodbakkerij- of banketbakkerijproducten die bedoeld zijn om binnen de 24 uur na bereiding te consumeren
  • azijn
  • keukenzout
  • suikers in vaste vorm en suikergoedproducten die bijna uitsluitend uit suikers bestaan
  • kauwgom
  • IJsjes in individuele porties moeten een minimale houdbaarheidsdatum dragen.

De houdbaarheid moet niet noodzakelijk in hetzelfde gezichtsveld als de verkoopsnaam, de nettohoeveelheid en het alcoholgehalte worden vermeld.

  • Bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden: bijvoorbeeld ‘koel bewaren’ of ‘droog en donker bewaren’. Als er ‘koel bewaren’ op het etiket staat, moet het voedingsmiddel bij een maximale temperatuur van 7°C worden bewaard, vervoerd en verkocht. Een voorbeeld van een gebruiksvoorwaarde is ’20 minuten voor gebruik openen’. Een gebruiksaanwijzing is noodzakelijk als het levensmiddel moeilijk te gebruiken zou zijn zonder.
  • (Handels)naam en adres van de exploitant: De gegevens van de exploitant onder wiens naam het voedingsmiddel wordt verkocht, dient altijd op de verpakking te staan. Als het bedrijf niet in de EU is gevestigd, moeten de gegevens van de invoerder worden vermeld.
  • Land van oorsprong of plaats van herkomst: Het land van oorsprong of de plaats van herkomst moet worden vermeld als het weglaten ervan de consument zou kunnen misleiden. Dit geldt bijvoorbeeld als de informatie op het etiket kan impliceren dat het voedingsmiddel een andere herkomst of oorsprong heeft.
  • Alcoholgehalte: Als een drank meer dan 1,2% alcoholvolumegehalte bevat, moet het exacte gehalte op het etiket worden vermeld.

BIJKOMENDE VERPLICHTE VERMELDINGEN

  • verpakt onder beschermende atmosfeer’, als de houdbaarheid van een voedingsmiddel door middel van verpakkingsgassen is verlengd
  • ‘met zoetstoffen’ of ‘met suikers en zoetstoffen’ als deze zijn toegevoegd
  • ‘overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’, als een voedingsmiddel meer dan 10% polyolen bevat
  • ‘bevat aspartaam (een bron van fenylalanine)’ is verplicht wanneer in de ingrediëntenlijst niet de naam maar het E-nummer van aspartaam wordt gebruikt
  • Dranken met meer dan 150 mg cafeïne per liter moeten naast ‘hoog cafeïnegehalte’ ook ‘niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven’ vermelden. Andere levensmiddelen dan dranken waaraan cafeïne is toegevoegd met fysiologische doeleinden, moeten ‘Bevat cafeïne. Niet aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen’ in hetzelfde gezichtsveld als de benaming van het levensmiddel vermelden, gevolgd door het cafeïnegehalte uitgedrukt in mg/100 g/ml
  • Bevroren vlees, diepgevroren vleesbereidingen en diepgevroren onverwerkte visserijproducten moeten de datum van invriezing of de datum van de eerste invriezing (wanneer het product meer dan een keer ingevroren is) dragen

Constante Kleurkwaliteit

Waarom wij ervoor zorgen dat de kleurstelling bij iedere levering identiek is

De etiketten op en het karton rond uw product zijn levensbelangrijk voor de uitstraling van uw merk. Een kleurverschil tussen twee leveringen bijvoorbeeld, is een echte faux pas: consumenten zullen zich in dat geval afvragen of uw product al te lang in de rekken staat. En dat kunt u natuurlijk niet hebben.

Etiglia laat dat soort misstappen niet gebeuren. Wij werken consequent per klantenfamilie, zodat de kleurstelling bij elke levering exact gelijk is. En de consumenten zich niet hoeven af te vragen of er iets scheelt met uw product.

Minimale Afwijking In Formaten

Onze snijafwijking is nooit groter dan 0,4 mm.

Bij verschillende klanten van Etiglia worden flessen gelabeld aan 40.000 etiketten per uur. Dat betekent dat de kleinste hapering voor een blokkering zou kunnen zorgen. Dat wilt u niet, en dat willen wij niet. Daarom blijven we voortdurend waken over elk technisch detail. We streven ernaar om een maximale snijafwijking te garanderen van 0,4 millimeter.

We nemen daarvoor een hele rist technische maatregelen en – even belangrijk – we waken erover dat onze snijders weten hoe doorslaggevend hun precisie is.

Ondersteuning bij problemen op uw productielijn

Bij productieproblemen voorzien wij technisch advies ter plaatse.

Het is onze missie om meer te zijn dan een leverancier. Wanneer zich aan uw productielijn een probleem voordoet, springen wij bij om het probleem te achterhalen. Samen met u denken we na over de best mogelijke oplossing om een optimaal resultaat te bereiken. In het geval van bottelproblemen zijn we, met dank aan onze centrale ligging, heel snel bij u ter plaatse.

We zijn er reeds meermaals in geslaagd om de productiesnelheid bij klanten op te drijven. Van zo’n service blijft u ook nadien de vruchten plukken.

Specialiteiten

Kleine en grote oplages, ontelbare opties.

Etiglia biedt de mogelijkheid om in offset te drukken voor middelgrote en grote oplages, of digitaal voor kleine hoeveelheden. Zo kunnen we voor elk budget een oplossing aanreiken.

Op vlak van afwerking bieden we u talloze mogelijkheden aan voor zowel etiketten als karton verpakkingen.

  • Goudfolie
  • Spotlak Blinkend/Mat
  • Wit Papier (Met Variaties)
  • Gestanst
  • Recht
  • Quadri, PMS of zelfs met kleuren specifiek voor u ontwikkeld
  • Fluo Inkt
  • Geurarme Inkt

… En allemaal met hetzelfde doel voor ogen: een krachtig hulpmiddel aanleveren dat helpt om uw product te doen verkopen.